Social icons

Kam na nejlepší Pasteis de Nata v Lisabonu

7. února 2017
Pasteis de Nata, Belém

Pasteis de Nata je takový malý koláček štěstí, který nesmíte vynechat, když jste v Lisabonu. Je to klasický portugalských koláček plněný žloutkovým krémem. Jsou i místa pro vegany.
Zmíním jich tu několik, které jsou ty nejlepší v Lisabonu, ale nenechte se tím doradit od ochutnání všech, co potkáte a ani si nenechte poplést hlavu od turistických průvodců, že ten v Belému je ten nejlepší. Pasteis najdete na každém koutu v Lisabonu a pokud uvidíte napsáno, že je domácí, tak ho zkuste, jelikož každý bar či restaurace maj svoji recepturu a nikdy nevíte, který bude pro vás ten nejlepší.

Určitě si ho nezapomeňte dát s malým espresem nebo panákem Ginja.

Pasteis de Belém

Tvrdí o sobě, že mají tu nejstarší recepturu, tudíž jsou jedni z prvních, co ho kdy prodávali. Jak najdete jejich prodejnu? Bude tam stát asi triliarda lidí, fronta jde ale velmi rychle. Není to ale žádný malý bar, uvnitř mají snad tisíc míst na sezení s dekorací klasických portugalských azulejos do modré barvy. Zkuste se posadit i dovnitř a nebudete muset tolik čeat. Určitě si objednejte víc než dva, abyste nemuseli do fronty znovu a kafe je doopravdy famózní.

Pastelaria Aloma
Tento Pasteis vyhrál cenu toho nejlepšího za minulý rok, my ho zkusili zatím jen jednou. Samozřejmě, byla to bašta, ale nebyl čerstvý, tudíž studený a to už není ono. Každopádně je to jeden z těch nejchutnějších, co jsem kdy měla.

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata
Tohle je to nejlepší, co si v Lisabonu můžete dát. Mají otevřeno od 8 do 24 a celý den, hned před vašima očima, dělají tisíce a tisíce Pasteis čerstvých, teploučkých a lahodňoučkých koláčků. Nejsou zde fronty jako v Belému, vše jde velmi rychle, kafe je výborné a jako bonus se můžete kochat, jak se takový Pasteis vyrábí. Kdykoliv je nová várka hotová, zazvoní venku na obrovský zvonec, není to ale konec, spíš začátek vaší cesty po Lisabonu. 
Update: Není to originální receptura, tudíž to úplně není pravý Pasteis, dozvěděli jsme se to nedávno a mam pocit, že je to kvůli tomu, že používají kondenzované mléko.

Doce Real
Portugal, R. Dom Pedro V 119, 1250-096 Lisboa
Tato malá kavárnička/bar se dělí o ten nejlepší pasteis de nata s Manteigariou, je totiž z originální receptury, větší a chutná po vanilce. Je skvělý a byl nám doporučen místními, takže si můžete být jistí, že nejíte nic špatného. Možná jste o tomto cukrářství už slyšeli někde jinde, mají totiž jednu z nejlepších empadas v Lisabonu.

A Fábrica da Nata

V neposlední řadě přidávám ten, který jsem se za roky taky naučila mít ráda. Není tak sladký jako v Manteigaria, proto možná bude lepší možnost pro většinu. Také najdete v Lisabonu na každém rohu.

Pokud chcete podpořit tyto texty a moji práci, můžete mi koupit kafe ZDE.

Pasteis de Nata, Manteigaria, Lisbon
Pasteis de Nata, Lisbon
Pasteis de Nata, Manteigaria, Lisbon
Pasteis de Nata, Lisbon
Pasteis de Nata, Lisbon
Pasteis de Nata, Lisbon

3 komentáře

  1. Hehe, sice jsem vegan, ale koláčky vypadaj moc dobře... snad se dočkají i vegan provedení.
    www.jojovictus.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Už to bude skoro dva roky, co jsem v Lisabonu byla. Díky za připomínku, už dlouho se chystám, že je zkusím vyrobit i doma :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skara dobře, tak snad se někdy dostanu do Lisabonu a budu mít možnost ho ochutnat :)

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)